Liv Dysthe Sønderland 26.08. – 23.09.

liv_dysthe_sondeland.jpg

Liv Dysthe Sønderland, monotypi og grafikk

Grønn livskraft. Om å vende blikket mot det grønne. Naturen som en grunnleggende positiv kraft i tilværelsen. Utstillingshøsten i Sandnes kunstforening innledes ved utstillingen Recomposing sadness av Liv Dysthe Sønderland.

Det at naturen omformer alt som dør til jord, og i neste omgang til planter, trær og annet liv, er en grunnleggende positiv kraft i tilværelsen. Dette står i dyp kontrast til menneskeskapte, destruktive krefter, noe som kunstneren Liv Dysthe Sønderland har arbeidet med over en årrekke i serien Uutholdelige fakta; et prosjekt som handler om hvordan vi håndterer all den vonde informasjonen som omgir oss. Etter i lengre tid å ha fordypet seg i disse temaene, føltes det ganske nødvendig for henne å flytte fokus over på det positive - naturens rekonstruksjon ble en motvekt og en usentimental trøst i forhold til de «uutholdelige fakta».

Nå er ikke naturen uten lidelse og død, tvert imot. Men i naturen er ikke lidelsen isolert som enkeltstående katastrofer. Naturens sirkulasjon, syklus, rekonstruksjon; det at naturen omformer alt til nytt liv, gir en form for mening og virker utvilsomt legende på oss mennesker. Med denne utstillingen vender altså Dysthe seg mot den grønne livskraften gjennom en rekke botaniske trykk; nærbilder av vekst. Den største serien med bilder (trykk) viser jungel, skog og landskap. I denne kreative prosess har hun også hatt glede av og trukket veksler på andre kunstneres forsøk på å fange noe av kraften i naturen, en interesse som kanskje bunner i alles lengsel etter å være en del av alt.

Dysthe vil også stille ut noen bilder (ansikter/figurer) fra det nevnte prosjektet Uutholdelige fakta som hun fremdeles arbeider med. Disse er med vilje i mindretall, men hører med som et bakteppe for hennes kunstneriske dreining mot det grønne.

www.livdysthe.no

Flere bilder fra utstillingen (Facebook)

Forrige
Forrige

Bernhard Østebø

Neste
Neste

Els Geelen