Åsmund Haukelidsæter 29.06. - 10.09.

asmund_haukelidsaeter.jpg

Åsmund Haukelidsæter: “Sommer, sommer, sommer”, tegning

Det er sommer, og Åsmund Haukelidsæter viser oss dette gjennom en rekke ferietegninger.

Han tar temperaturen på DEN sommer- og feriefølelsen. Mye å kjenne seg igjen i!

Sommer, sommer, sommer er utstillingens tittel, og det er nettopp denne årstidens hovedaktiviteter Åsmund har tatt for seg gjennom en rekke ferieskildringer.

Åsmund sier selv om utstillingen: «Jeg er opptatt av å beskrive stemninger mellom mennesker og alt det usagte. Ferie føles egentlig helt meningsløst, men hvorfor? Våre mange hvite, soltilbedende kropper i de varme, sydlandske omgivelsene virker også litt absurd på meg. Så målet mitt er vel å beskrive det meningsfulle i det meningsløse. Dessuten vil jeg at utstillingen skal være et frirom fra alle krav – ja – rett og slett en ferie for øye og sinn – og – en utstilling for alle kulturpersonligheter som trenger en pust i bakken – trenger å se noe meningsløst», sier kunstneren med et glimt i øyet.

Visuell dagbok

Utstillingen består av flere deler, en av dem er rundt 100 mindre «ferie-dagbok-tegninger». Tegnet som notater/tolkninger av hendelser og opplevelser under ferieopphold. De tar temperaturen på DEN sommer- og feriefølelsen - under vann, på bassengkanten, viser mennesker yre av sol, rosé og mye ledig tid …

Åsmund har med seg tegneblokken på alle ferier og en del av tegningene spiller han også videre på etter feriene. Skissebøker har for øvrig alltid vært en del av Åsmund sitt liv. Både som et sted å feste inntrykk til, et sted å finpusse teknikk, utvikle idéer, men også et sted å vise historier. Visuelt, ikke verbalt, forteller kunstneren oss sin opplevelse av menneskene og deres omgivelser.

Åsmund bruker tusj i mange av tegningene, noe som ikke gir rom for rettelser. Dette gir dem skissens direkte uttrykk, ærlige umiddelbarhet og spontanitet, likevel er de som ferdige kunstverk å regne og vi aner at det ligger mye arbeid bak. Streken er karakteristisk, poengtert, og ikke minst, frapperende presis. Gjennom tynne linjer oppstår overraskende romvirkninger, dynamikk, stilistisk vakre mønstre og figurer. Gjennom en subtil, til dels naivistisk strekføring visualiseres figurene – ikke en linje for mye, ikke en for lite! En komplisert øvelse som Åsmund behersker til fulle.

Noen tegninger har et minimalistisk uttrykk bestående av kun få billedelement, andre er fulle av figurer og objekter. Og det er ikke bare det formale som overbeviser, også tematikken fascinerer; kunstneren har nemlig et godt blikk for det absurde, lett surrealistiske i tilværelsen; det humoristiske, sjarmerende, hverdagslykken, hverdagsironien.

Forrige
Forrige

Snøfrid Hunsbedt Eiene

Neste
Neste

Ingrid Haukelidsæter