Cathrine Gilje 16.06.- 18.08.

cathrine_gilje.jpg

Cathrine Gilje: "Botaniske improvisasjoner", tegning og grafikk

"There is a crack in everything, thats how the light gets in" - Leonard Cohen

Cathrine Gilje skriver selv følgende om utstillingen sin:

Prosjektet i Sandnes kunstforening er en videreutvikling av Botanisk Tilstand som ble vist på Tysvær Kulturhus i 2017.

Også i dette prosjektet har jeg tilnærmet meg planter og blomster i forskjellige stadier; fra frø, spirer og til avblomstring, som en metafor for livets forgjengelighet og kontinuerlige vekstprosesser. Mens tegningene i Botanisk Tilstand delvis ble utført etter observasjoner og dermed var mer beskrivende i form, velger jeg nå en noe mer sanselig og intuitiv innfallsvinkel til teknikk og tematikk. Fra et improvisatorisk ståsted bygges en samling av spor og former og slik søker jeg å skape et slags sansenes herbarium. I dette herbariet er det ytre og indre, det synlige og det usynlige, parallelle univers.

Fargepaletten jeg benytter henviser til et visst stemningsleie og har en klangbunn av melankoli i seg. Samtidig en letthet.

I serien Avtrykk 1 – 8 får varme og kalde toner spille sammen, lyse og mørke som en slags årsyklus. De ulike valørene av gyldenrosa i noen av seriene kan gjerne gi assosiasjoner til menneskehud og intimitet. Noe sårt og nært i sin nakne tilstedeværelse. Sporene jeg avsetter, strekens berøring mot flaten, forsterker ytterligere dette nærværet.

Repetisjon av form eller linjer er et annet visuelt virkemiddel jeg benytter for å underbygge variasjoner og likheter. Den gjentagende prosessen blir nesten meditativ og det er noe barnlig nostalgisk og tilfredsstillende ved det å lete, samle, organisere og gruppere ting i et slags system. Små detaljer og variasjoner av en art, utfordrer til videre fabulering. Slik oppstår en lek mellom strek, avtrykk og andre objekter og materialer som passer inn i mitt system.

I hele utstillingen benytter jeg meg av små formater på arbeidene. En må gå tett på og det kreves et godt blikk for å oppdage alle de små detaljene på de minste lappene av papir eller tekstil. Kanskje vil noen av de aller minste detaljene slik få vokse seg store på betrakteren.

www.cathrinegilje.no

Forrige
Forrige

Kjetil Finne

Neste
Neste

Mona Orstad Hansen