Stanley Stornes 23.08. - 11.10.

Stanley Stornes, “Ville vekster”

Stanley Stornes, “Ville vekster”

Stanley Stornes - “Ville vekster”

Tegning har vært Stanley Stornes’ følgesvenn gjennom hele livet. Helt fra tidlig barndom av, har han hatt et nært forhold til tegning og redskap som blyant og kull. Det var mange ting som fascinerte han, noe av det var f.eks. gamle tapeter med spor av mønster og farger – rene eventyrverdenen for en kunstner in spe!

Teknikken som vises i «Ville vekster» er fettstift kombinert med tusj. På papir. Men ikke hvilket som helst papir; for underlaget er også en viktig del av uttrykket til en tegner. Ulike overflater gir nemlig ulikt estetisk uttrykk. Her har kunstneren brukt bomullspapir som han har preparert selv, og tilpasset bruken av fettstift og tusj.

Stornes liker best å arbeide i naturens lys uten bruk av kunstig lyskilde. Og naturen er til stede på flere måter i utstillingen; for rent motivisk er bildene inspirert av naturen ved Ølberg Strandhager, i Sola. Et uberørt landskap mellom hager, hav og strand, som ble festet til papiret en dampende forsommermorgen.

Rent formalt er det noen billedement som utpeker seg i kunstnerens bilder; oppsummert i parene strek og form, rytme og mellomrom, overflate og lys.

Strekene av blyant og tusj svinger seg lett. Skraverer, sildrer, duver, bryter; i formfyllende og konturskapende linjer (kanskje med en svak klang fra kinesisk tusjmaleri). Rette og myke streker, faller, står, bøyes ned og stiger opp – og i dette samspillet mellom form og åpne flater, oppstår en særegen rytmikk. Og lys. Ikke mørke. For der syltynn svart tusj møter hvit tekstur – blir det faktisk lys. Mye lys. Mye liv. Men med en stillhet i etterkant. Som den man kan oppleve en forsommermorgen ved havet når dagen fortsatt er ny.

Ved havet.  Det er noe med disse kunstverkene som kan henlede tankene til poeten Helge Torvunds dikt. Som Stornes finner også han stor inspirasjon i livet som leves i grenselandet mellom sjø og strand, sjø og sand og ville vekster. Noe som kommer fram blant annet i disse strofene i diktet Send svalene inn (fra diktsamlingen Alt er høy, 2007):

Ingenting anna enn sol over sanden og oppsmuldra bergartar

Kven gjekk eit spor av bøygde strå i dogg og englenatt

Ingenting anna enn fuglesølv og safitig morgongras

Kven henger spindelvev mellom kvistane og mellom høge strå

www.stornes.no

Forrige
Forrige

Anne Kampmann

Neste
Neste

Eva Sæverud